Bag den slående indpakning og det skotsk-gæliske navn er der et smukt stykke folkemyte. Aftapningen får sit navn fra en lokal legende fra byen Tomatin, om en spøgelseshund der patruljerede gaderne og moserne omkring byen i Højlandet. Engang var der en medarbejder på destilleriet, som rakte ud for at stryge dens pels, og idet han strejfede den, forsvandt den i en røgsky der spredte sig som et tæppe over de store vidder.
Skræmt? Efter sådan en historie har man brug for lidt til, at tage de værste rystelser. Heldigvis er denne whisky lige hvad der skal til – slet ikke skræmmende! Den er let røget til 15ppm, og der er mere end bare et pust af røg i flasken. Noter af vanilje, karamel og tørret frugt udgør den grundlæggende karakter, som snor sig gennem røgskyen. Den er lagret i en kombination af eks-bourbon-, eks-sherry- og rå fade. Den har en styrke på 46%, og er ikke koldfiltreret.
Fantastisk tilpas røg og fyldig. Må ikke sammenlignes med de alt for røgede varianter fra isle of islay Men denne Tomatin er absolut den bedste fra dette destilleri. Har smagt dem alle og valget falder på denne frugtige og vanilievariant.
Denne whisky har en meget skarp smag. Min første indskydelse var, at noget var gået galt i forbindelse med destillationspricessen, for sjældent har jeg oplevet så skarp og rå en smag. Jeg savner den krydrede og runde eftersmag. I stedet oplever man en ubehagelig sviden i halsen.